×
Meniu

Colaborarea intersectorială privind respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției COVID-19

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Agenția Națională Transport Auto continuă desfășurarea  acțiunilor de prevenire și control a răspândirii infecției COVID-19 pe teritoriul țării, în contextul relaxării măsurilor de restricție, aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Pe parcursul ultimei săptămâni,  inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au efectuat 578 controale și 52 controale comune, ale unităților economiei naționale. Urmare au fost depistate, 151 neconformități. De asemenea, au fost supuse inspecției repetate, 51 piețe agroalimentare.

În perioada 5 iunie-7 iulie curent, specialiștii ANSA au verificat în total 4378 unităţi (magazine alimentare, depozite, farmacii veterinare, unităţi de procesare, unităţi din alimentaţia publică, pieţe etc), fiind depistate 1023 încălcări ale măsurilor de prevenire a răspândirii infecției COVID-19.

ANSA vine cu un apel către agenții economici și cumpărători:

-Să poarte corect măștile;

-Să efectueze termometria fiecărui vizitator/cumpărător la intrare în piețe agricole/magazine alimentare;

-Să se respecte distanța socială de cel puțin un metru între cumpărători;

-Să asigure personalul cu  ecrane de protecție din plexiglas/sticlă la case și locurile de prelucrare a comenzilor;

-Să efectuează dezinfecţia inventarului şi suprafeţelor de lucru cu soluţii pe bază de alcool cu periodicitatea de 3 ore;

-Să elaboreze registrul de notificare a măsurilor sanitare și de dezinfecție a spațiului de lucru, utilajelor etc;

-Să asigure folosirea  grupurilor sanitare separate pentru personal și vizitatori;

-Să completeze registrul de monitorizare a stării de sănătate a angajaților cu efectuarea termometriei.

De asemenea, în perioada 1 – 7 iulie, Agenția Națională Transport Auto în comun cu Inspectoratul Național de Securitate Publică a continuat operațiunile comune de monitorizare și informare a pasagerilor, conducătorilor auto, operatoriilor de transport, cât și angajaților gărilor și stațiilor auto, despre măsurile de protecție și prevenire a răspândirii infecției COVID – 19.

ANTA vine cu un îndemn către Administrațiile Publice Locale să întreprindă măsuri cu privire la evitarea supraîncărcării mijloacelor de transport public în orele de vârf.

Totodată, Angajații Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării monitorizează permanent situația în locurile publice (parcuri, stații de așteptare, curțile blocurilor), pentru responsabilizarea populației privind respectarea măsurilor de sănătate publică.

De asemenea, reiterăm interzicerea activității tuturor parcurilor de distracție și a terenurilor de joacă în perioada pandemiei și conformarea autoritățile locale în acest sens.

Până la ziua de azi, au fost înregistrate 86 apeluri la Serviciul 112, cu privire la informarea despre încălcările măsurilor de prevenire a infecției COVID-19, observate în locurile publice. Urmare, persoanele care nu s-au conformat cerințelor au fost sancționate.

În total, au fost întocmite 210 procese contravenționale, dintre care 68 cetățeni au fost sancționați, deoarece nu au respectat regimul de autoizolare.

Reiterăm obligativitatea respectării regimului de autoizolare timp de 14 zile pentru:

– persoanele testate pozitiv cu forme ușoare ale bolii;

– persoanele stabilite ca contacți;

– persoanele vindecate;

– cetățenii care au intrat pe teritoriul RM.

MAI îndeamnă cetățenii care au observat încălcări ale măsurilor de prevenire a răspândirii infecției COVID-19, să apeleze serviciul 112.

Este interzis:

– Aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje) în grupuri mai mari de 3 persoane;

– Aflarea în spații publice a persoanelor de peste 63 ani, fără necesitate strigentă;

– Aflarea persoanelor pe terenuri de joacă și sportive;

– Activitatea unităților de agrement, jocuri de noroc și pariuri, teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte, cu excepția bibliotecilor și muzeelor ( fără organizarea evenimentelor culturale în masă);

– Organizarea ceremoniilor  (nunți, cumetrii, omagieri, mese de pomenire), în orice instituție, indifirent de statut public sau privat;

– Activitatea taberelor de odihnă și întremare a sănătății copiilor, centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneosanatoriale, cu excepția Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii și Centrului Republican Experimental de Protezare, Ortopedie și Reabilitare;

– Activitatea cluburilor de noapte (discoteci, ringuri de dans, karaoke);

– Organizarea întrunirilor în masă, în număr mai mare de 50 persoane;

– Părăsirea teritoriului RM, pentru persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu.